Wat een man, wat een lach, wat een verhalen...

In memoriam:

Peter van Luttervelt

4 mei 1956 (Den Haag) – 3 april 2018 (Varik)

Peter, zo blijf je bij ons.

Wat een man, wat een lach, wat een verhalen, wat een kennis en bovenal wat een kennissen. Je kent wel de uitspraak: Iedereen is een paar handdrukken van je vandaan.

Bij Peter was het iedereen kent Peter. Naast Rutte zou men zeggen: ‘wie is die man naast Peter?’ Een ‘mop’ met een baard, net als Peter nog niet zo lang geleden.

Flauwe humor? Zeker daar hield hij ook erg van. Duurzaamheid was zijn passie en levensmotto. Zijn leven stond in dat teken en zijn nalatenschap vatten wij serieus op.

We gaan verder waar we kunnen Peter, dat weet je, waar je nu ook zit. De dood is de bocht in ‘de weg’ van de oneindigheid, we weten alleen niet wat achter die bocht zit. Daar kijk je nu mee of wij de wereld niet verder verkloten. (Denkend aan ‘Heel Andere Wereld’ van De Dijk).

Peter wat deed je niet voor duurzaamheid, internationaal met het Global Action Plan (GAP), waarbij jij je inzette voor de empowerment van mensen in organisaties en in de gemeenschap. Je gaf je hart en werkte er hard voor. Ook zoals voor de Stichting MeMo, de voorloper van MVO in Nederland. Een pionier van het eerste uur die wél gehoor gaf aan de wake-up calls van de jaren ‘70 en ‘80 (de Club van Rome, “Silent Spring” en “Beyond the Limits: Confronting Global Collapse, Envisioning a Sustainable Future”)

Via Coram International werd je lid van SVN en dat ben je altijd gebleven. Sinds 2010 tot heden ben je zelfs met ons in het kernteam. Jouw focus was steeds duurzaam consumeren en duurzaam ondernemen: een WIE (World-Improving Entrepreneur).

Een inspiratiebron en voorbeeld voor velen, met als jouw nalatenschap allerlei nieuwe bloeiende initiatieven zoals; De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor, Goede Waar & Co, Dirk III en andere regiostimuleringsprojecten. Waaronder de Regionomie in Meppel en omgeving (je was de co-creator van het concept Regionomie), die er op deze manier niet waren geweest zonder jouw hart en ziel (The Scene nu aanzetten!).

En wie kan beter iets over zichzelf zeggen dan jijzelf:

“Ik ben van de vergezichten, buiten de kaders, voorbij de horizon schouwen… en hoe gek ook, ik beweeg mijn leven lang altijd tussen oude en nieuwe regimes/paradigma’s in de samenleving." Volgens Buckminster Fuller (die je graag citeerde): "You create a new model and make the old one obsolete. That, in essence, is the higher service to wihich we are all being called”.

Jouw brugfunctie liet jij tot het laatste toe leidend zijn. Als laatste missie formuleerde je, om de brug te gaan bouwen tussen de reguliere medische gezondheidszorg en de complementaire gezondheidszorg, een integrale gezondheidszorg.

Je bent de trotse vader, gepassioneerde ‘coach’ en role model van Floris (1987), Ollivier en Karlijn (1990), en man van Hanneke Rombouts. Wij leven innig met hen mee.

Nog een laatste favoriete citaat van jou, van Buckminster Fuller:

“To make the world work for 100% of humanity, in the shortest possible time, through spontaneous co-operation, without ecological offense or the disadvantage of anyone.”

We sluiten af met jouw eigen woorden:

"Misschien zullen we vooral meer leven én lachen!" (naar de Dalai Lama) (...luisterend naar Ben Harper, “With My Own Two Hands”).

Met een laatste diepe buiging voor jou.

We missen je nu al...

Liefs,

Het SVN Nederland-kernteam

Dieke Sloots, Ilonka de Beer, Peter Michel (PM) Heilmann, Adriaan Wagenaar, Arthur Hol, Theo Dijt en Engbert Breuker