Een open plek voor initiatiefrijke en creatieve
mensen die zin hebben in een betere wereld.
Zo iemand als jij dus.

Blog Erica Argelo

Over Erica

Circle of Art
www.circleofart.nl


Bekijk profiel

Verslag van een Hartverwarmend Kampvuur

Zittend voor de laptop aan de etenstafel in mijn woonkamer, tik ik de eerste aanslagen op het digitale venster om verslag te doen van het jaarlijks traditionele SVN-Kampvuur. In afwachting van inspiratie voor de openingszin aan dit verslag, herinner ik mijn eerste kennismaking met deze duurzame ondernemersclub. Dat was in 2011 tijdens het tweedaagse Europees congres ‘Get on the Dansfloor’ in Egmond aan Zee, ik vier dus mijn eerste lustrum als ‘Social Venture Network’ entrepreneur. Hoewel het laatste voor mij nog altijd een uitdaging is om rendabel te maken, geniet ik van een ondernemend karakter met mijn Ziel als opdrachtgever…

Ik keer terug naar het schrijven van dit verslag, waar ik me verheug op een DUURZAAM CHILLEN bij de knisperende vlammen van het SVN Nederland kampvuur. Het vooruitzicht op deze traditionele samenkomst van geïnspireerde mensen zorgt ieder jaar voor Hartverwarmende ingrediënten en heerlijk zelfgemaakt eten, om de nazomer in een kring rond het vuur te vieren. De weergoden zijn ons goed gezind, de zon schijnt aan een wolkeloze hemel en de nazomerse temperatuur werkt mee om het evenement aangenaam te verpozen.

Met een kussentje om te zitten, een extra omslagdoek voor de avondkoelte en een goed humeur stap ik in mijn auto, op weg naar Paasheuvelgroep in Vierhouten. Mijn vergissing in de reisafstand en een lange file zorgen voor oponthoud, waardoor ik één uur later dan gepland arriveer in het bosrijk natuurgebied van de Paasheuvel. Bij aankomst op de onverharde toegangsweg, zie ik de rook van het brandende kampvuur opstijgen, alsof het SVN-opperhoofd rooksignalen sms’t om de stam te vindenJ

Snel parkeer ik mijn auto op de nabijgelegen parkeergelegenheid en haast mij naar de kring duurzame ondernemers, die rond het houtvuur zijn neergestreken. Ik vul een bord met diverse gerechten van het geïmproviseerde tafelbuffet en voeg me bij de warmte van knisperende vlammen, waar ik negen nieuwe gezichten ontmoet die met SVN komen kennismaken. Gelukkig ben ik tijdig gearriveerd om elkaar te begroeten en verhalen over en weer te beluisteren. Na enige tijd opent voorzitter en katalysator van SVN Nederland Engbert Breuker de zitting, verwelkomt de nieuwkomers en kondigt het programma aan dat aanvangt met een open podium, waar ieder die iets wil delen het woord kan nemen. Spontaan zeg ik “JA” op de uitnodiging van Engbert om gebruik te maken van het podium, die eerst het woord geeft aan de gastheer van deze bosgroene locatie Michel Blessing, bedrijfsleider van Camping de Paasheuvel in Vierhouten.

Michel vertelt over zijn gedrevenheid, die hij in dit prachtige natuurgebied volledig kan geven. Een man met visie die bezoekers aan de Paasheuvel wil ontzorgen van regels, zodat zij volkomen vrij en blij van vakantie kunnen genieten. De zaterdag na het kampvuur wordt op de Paasheuvel het seizoen afgerond met een dag zonder regels, waarna zondag een dialoog wordt gestart over innovatie, vriendelijke regelcultuur en nieuwe activiteiten.

Vervolgens is het woord aan Marc van Beek over de crowdfundingsactie van zijn onderneming Poetsen met Plezier en deelt zijn filosofie over maatschappelijk verantwoordelijkheid. Het bedrijf werkt aan duurzame projecten, met een goed personeelsbeleid en arbeidsomstandigheden en doneren 3% van de omzet aan goede doelen. Enkele speerpunten zijn het gebruik van biologisch afbreekbaar (ecologische) schoonmaakmiddelen en energiebesparende vervoersmiddelen.

Daarna is het podium aan Willem Dijkstra die zijn verhaal deelt over het ontdekken van zijn missie in het leven dat resulteert in Promising People. Willem vertelt zijn visie aan de hand van een stok om zo een belofte aan het universum uit te spreken, opdat ieder mens een belofte in zich draagt om een unieke (scheppings)bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame en vreugdevolle wereld.

In navolging draag ik een Proza op (verhaal in dichtvorm, behoeft geen rijm) uit mijn boek Roep van de Ziel. Gebruikmakend van een podium dat luistert naar duurzaam maatschappelijke ontwikkelingen, vraag ik aandacht voor innerlijk schouwen om transformatie op grote schaal te kunnen realiseren. Macrokosmos begint bij microkosmos, de wereld is en wordt zoals we denken… De tekst is na te lezen op mijn blog onder de titel; De (R)Evolutie van het Hart.

Carla Hofland vraag aandacht voor het Flow Impact Fund Diner, dat 29 a.s. plaatsvindt in de ISVW internationale school voor wijsbegeerte in Leusden. Het belooft een interactieve avond, met bijzondere gasten als Matthieu Ricard en Jacobine das Gupta. De opbrengst komt ten goede aan een aantal projecten die in directe relatie staan tot de issues van deze avond. 

Tenslotte bebruikt Peter van luttervelt het open podium om in navolging van de SVN-workshop begin deze zomer, “The World Game, ofwel Social Enterprice Generator” op 24 oktober a.s. aan te kondigen. Het spel dat in samenwerking met David Beatty is ontwikkeld, leert bij uitstek hoe om te gaan met meervoudige waarde creatie en het ontwikkelen van nieuwe business modellen. Je bent van Harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze challenge, de complexiteit te verbinden tot ecologische waarden.

Het eten smaakt heerlijk, onze buiken bollen en nieuwe houtblokken laaien het vuur hoger op. Key-note speaker van de avond Henry Mentink neemt het woord en deelt zijn wonderlijke verhaal over synchroniciteit, in de aankoop en oprichting van het Veerhuis Village Trade Center, waardoor hij kasteelheren ontmoet en de club van Boedapest inspireert tot waarden delen in de creatie naar een duurzame wereld. Out of the Box thinking, een vierkante houten doos, als simpel businessmodel dat zich op elk vlak opent met doordachte vragen dat aandacht geeft aan ecologische waarden. Vol bewondering luister ik naar waarden die ik herken en beschrijf in mijn boeken. De weg vrijmaken door de keuze van het Hart te volgen, waardoor het universum de tijdslijnen helpt synchroniseren naar de bestemming, het akasha veld, een open ruimte waar alle wonderen gebeuren.

Het applaus klinkt , de glazen worden nogmaals gevuld, de verbinding is gelegd om het Hart te delen in zielsverwante betrokkenheid. De avond wordt zichtbaar, het donker wordt verlicht door onze warmte, de omliggende lantarens en natuurlijk de vlammen, die versmelten met de koele avondlucht om te doven voor de nacht invalt…

Ik eindig mijn verslag met een citaat uit het boek ‘Roep van de Ziel’

De Ziel als werkgever is geen 9 tot 5 baan, je bent 24 uur per dag beschikbaar. Daar staan riante waarden tegenover dat na enig oefenen, veelal in overvloed wordt uitgekeerd. Echter, sommige projecten vragen iets meer aandacht en investering, waarbij de aanhouder wint. Oefening baart tenslotte altijd levenskunst, waarmee zekerheid op een vaste aanstelling is gewaarborgd.

Warme groet,
Erica Argelo