Een open plek voor initiatiefrijke en creatieve
mensen die zin hebben in een betere wereld.
Zo iemand als jij dus.

Blog Sjoerd de Vries

Over Sjoerd

sjoerddevries.org
www.sjoerddevries.org


Bekijk profiel

Avonturen van Sjoerd in Namibië deel 2: De bank gaat er komen!

's Ochtends staat de voorzitter van de Rotery en tegelijkertijd de voorzitter van de Kamer van Koophandel te wachten op ons na het ontbijt. Hij brengt ons vandaag met een busje naar een dorp ver weg om 150 vrouwen te trainen. Je weet nooit wat je kan verwachten bij aankomst en waar het precies is. Kleine huisjes staan langs de stoffige zandwegen en houten winkeltjes bieden hun waren onderweg aan. Steeds de weg vragen onderweg en uiteindelijk kom je door een poortje en sta je met je team op een binnenplaats waar vrouwen in hun mooiste zondagse kleding je toe zingen met blije en opgewonden hoofden. Binnen twee minuten dansen de zingende vrouwen met ons. Op Nicole na zijn we swingende harken die ook stinkend hun best doen. Maar lol en plezier stralen we zeker uit. Wat een feest om hier te mogen dansen, zingen en werken. Een grote pijl wijst naar de keuken, een plek onder de bomen waar vrouwen op een houtvuurtje lekker eten aan het maken zijn voor  tussen de middag. In de tussentijd lopen de vrouwen ons voor een grote hal in. De buitendeuren van de hall annex school en gemeenschapshuis missen stukken hout, je kunt er onderdoor kijken en de banken zijn oud en gammel. Het plafond is 12 meter hoog en de muren zijn beschilderd met schoolbordverf. Geld voor krijtjes is er niet en ook niet voor pennen en papier.
De microfoon staat op luid, zo luid dat onze oren pijn doen als een trotse mevrouw namens het Naleli project voor vrouwen met micro krediet de bijeenkomst opent. We danken uitvoerig. Onze Zambiaans namen worden nogmaals herhaald. We leggen uit dat we in drie groepen gaan werken. Twee trainers per groep. Nicole en Gerard houden zich buiten in de schaduw bezig met netwerkontwikkeling middels een durf te vragen spel waarbij de vraagster, haar zakelijke vraag kan neerleggen. Vervolgens hoort ze aan welke tips ze krijgt van de hele groep die op elkaars oplossingen en tips reageren. Dit geeft zoveel nieuwe inzichten en mogelijkheden dat de deelnemers met brede grijnzen naar elkaar kijken. De vragenstelster van het moment krijgt een kroon op en is een hele goede chief ( koningin) die vragen heeft voor haar onderdanen. Anne Heleen en Marcel zitten voor het podium met een grote groep voor hun. Marcel verteld een verhaal met metaforen die verteld over personages die steeds op andere gedachten gebracht worden door omstanders die zich met hun zaken willen bemoeien. Vervolges laat hij een deelneemster verschillende rollen spelen van mensen die met haar bedrijf te maken hebben; de leverancier, de klant en zichzelf als onderneemster. Daarna moet ze steeds in een andere rol dan haar eigen kijken wat er gebeurde. De hele groep herkende en erkende dat ze vaak vanuit één positie kijken maar dat er nu veel nieuwe eye openers waren. Anne Heleen werkte met de hoeden van Bono. Zes hoedjes met zes verschillende kleuren. Kijken vanuit zes posities naar het zelfde. Een hoedje voor creatief denken, een voor negatief denken, een voor de feiten, een voor objectief denken enz enz. Als je een onderwerp per groepje bekijkt vanuit een steeds andere "hoed" heb je een
uitgebreider beeld over dat onderwerp dan wanneer je alleen van Ä—Ä—n hoedje uitgaat. Sjoerd en Geert hebben vanuit vijf basis regels gekeken naar de bedrijven. Door gebrek aan papier schreef Geert de regels met een stift op Sjoerds nieuwe polo shirt. 1 waar kom je als bedrijf vandaan, 2 wie horen erbij, 3 wat zijn de taken en verantwoordelijkheden, 4 wat is de balans van geven en nemen en 5 waar neigt de organisatie naar toe te groeien. Met eigen familie verhalen starten de beide trainers. Ze weten dat hun ouders, grootouders en overgrootouders met hun strijd om te overleven de toekomst van hun kleinkind mede hebben voorbereid. Alles begint klein en heeft tijd nodig om te groeien.
Vervolgens hebben ze praktijkoefeningen gegeven over hoe ze om kunnen gaan met tegenslagen en hoe ze obstakels kunnen laten verdwijnen. Tussen de middag leerden we als team te genieten van Nshima, een van mais gemaakte puree die je met groenten en vlees kunt eten. Enorme pannen op houtvuren dampen onder de bomen. Met grote lepels wordt de lekkernij opgeschept. En daarna met je handen eten en smullen met zijn allen. 's Middags hebben we na dansen en zingen nog drie sessies gegeven die goed ontvangen werden. We eindigden met een verassing, geld voor nog 80 vrouwen die ook een micro krediet willen. Gejuich en gegil alom. De eerste groep vrouwen hadden net hun krediet afbetaald en waren aan het groeien met hun bedrijf. Gerard probeert samen met Geert met een mooi lied de middag af te sluiten maar dat lieten de trommelaarsters niet gebeuren en ook de hele groep kent nog wel een paar swingende liederen waarop stevig gedanst kan worden. Veel hugs, knuffels en speciale handshakes volgden voordat we weer in de bus zaten. De vrouwen, veelal met de kinderen op de heup of rug probeerden nog voor de zonsondergang thuis te komen. Na zonsondergang is het gevaarlijk met al die wilde beesten die trek hebben.
Na de trip hebben we met Namakau, de entrepreneur van het jaar en leidster van dit project en met Amina, een bank manager en Afrikaans expert op het gebied van micro krediet om de tafel gaan zitten om te kijken of er een mini credit bank kan komen. Ook hebben we een bevriend lokaal bankdirecteur hierover eerder geraadpleegd. De bank gaat er komen en over een paar dagen gaan we hiermee weer de pers in doormiddel van het geven van een grote symbolische cheque aan de Naleli vrouwen en Namakau. Vandaag leeuwen gezien en een gedood girafje. Bomen vol met gieren er omheen. De leeuwen op nog geen 20 meter afstand. Morgen hopen we tussen de honderden olifanten te begeven en tussen de Giraffen en bokkies. Hoop dat dat lukt.